Bedehuisje zogenaamd "Steenbekekapel", gelegen aan het kruispunt Kortrijksestraat, Kleine Izegemsestraat en het Steenbeekpad. In oorsprong 19de-eeuwse kapel, ook wel "Lagae's Kapelle" genoemd (naar de oprichters); heropgebouwd na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog. Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Hoeken benadrukt door versneden steunberen. Verdiept rondboogportaal; getoogde deuropening met arduinen sluitsteen. Rondboogvensters in de zijgevels; arduinen sluitsteen.
De kapel is ingeplant op een kruispunt van wegen, aan de rand van het open landbouwgebied, en wordt beschaduwd door vijf opgaande lindes. Hierdoor vormt het geheel een herkenningspunt in het landschap. Aan de voet van de bomen is een wintergroene beplanting aangebracht. Tussen de beplanting zijn enkele halfverharde paadjes aangelegd en een zitplek voor de kapel.
Auteurs: Schepens, Annelies; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schepens A. & De Gunsch A. & Metdepenninghen C. & Tansens A. & Vanneste P. 2022: Steenbekekapel met kapelhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/393147 (geraadpleegd op ).
Bedehuisje zogenaamd "Steenbekekapel", gelegen aan het kruispunt Kortrijksestraat, Kleine Izegemsestraat en het Steenbeekpad; beschaduwd door twee linden. In oorsprong 19de-eeuwse kapel, ook wel "Lagae's Kapelle" genoemd (naar de oprichters); heropgebouwd na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog. Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Hoeken benadrukt door versneden steunberen. Verdiept rondboogportaal; getoogde deuropening met arduinen sluitsteen. Rondboogvensters in de zijgevels; arduinen sluitsteen.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Gunsch A. & Metdepenninghen C. & Tansens A. & Vanneste P. 1999: Steenbekekapel met kapelhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/24279 (geraadpleegd op ).