Klooster van de zusters van Maria en Vrije Basisschool

Beschrijving

Klooster van de zusters van Maria (vroeger Heilige Vincentius à Paulo) en Vrije Basisschool. Ontstaan uit de in 1814 door juffrouw Mulle opgerichte spinschool, later armenschool genaamd. Klooster sinds 1834. In 1835 de bouw van de kapel, aansluitend bij het in 1814 opgetrokken woonhuis en klaslokalen. In 1861 wordt een nieuw klooster ten zuiden van de kapel gebouwd en wordt het oude huis ingericht als klaslokalen. Door de grote toename van het aantal leerlingen werd in 1914 beslist twee nieuwe klaslokalen ten westen van het klooster te bouwen, ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog slechts beëindigd in 1919. In 1923 volgde een nieuwe bouwcampagne ten oosten van het klooster, waarbij opnieuw twee klaslokalen werden toegevoegd, thans dienst doende als gemeentelijke bibliotheek. In 1933 werd de school verder uitgebreid in het oosten. De klaslokalen opgetrokken in 1861 werden in 1966-1967 vervangen door nieuwbouw. Recente uitbreidingen volgden in het zuidwesten.

Bibliotheek. Breedhuis van vier brede en één smalle centrale travee; lager aanpalende uitbouw van drie traveeën. Lijstgevel met houten kroonlijst en aflijnende bakstenen fries; arduinen plint. Typerende grote segmentboogvormige klasvensters; bewaard houtwerk. Achtergevel gemarkeerd door twee versneden steunberen. Ten westen pendantvleugel, doch met toevoeging van één bouwlaag (zie bouwnaad). Zijpuntgevel met aandak; arduinen kraagstenen.

Klooster. Enkelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); centrale dakruiter. Lijstgevel afgelijnd door kroonlijst en muizentandfries; plint met arduinen afzaat. Aangepaste rechthoekige vensters onder latei en ontlastingsboog. Rechthoekige deur in geriemde arduinen omlijsting, waarboven een Marianisje in omlijsting van gesinterde baksteen. Derde travee links eveneens nisje. Achtergevel, haaks aansluitende kapel.

Schoolgebouwen. Vleugel aan straatzijde; negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; baksteenbouw met gecementeerde plint. Spaarvelden met aflijnende baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen onder latei. Grote, rechthoekige vensters met op de begane grond kleine roedeverdeling. Licht verdiepte deur, waarboven drielobbige nis van arduin met Heilige Vincentius; bordes.

• CARTON R., St.-Eloois-Winkel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1975.
  • CARTON R., Met lei en griffel. Ruim 200 jaar onderwijs te Sint-Eloois-Winkel, Sint-Eloois-Winkel, 1992, p. 34,35,37, 61, 84 en 87.
  • GHEKIERE N., Het klooster der zusters van Sint Vincentius à Paolo, Praktische Gids, nr. 1, 1967.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol