Dokterswoning in art deco en garage

Beschrijving

Dokterswoning in art deco van 1924 zie muurankers, naar ontwerp van René Doom (Roeselare). Alleenstaande villa, middenin tuin met laag bakstenen muurtje en haag aan de straatzijde. Dubbelhuis van drie onregelmatige traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (tichelen); rechts aanpalende lagere uitbouw onder lessenaarsdak en garage. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint, met verwerking van simili-natuursteen voor onder meer lateien en muurbanden; verzorgd metselwerk zie typerende dambordpatronen. Geaccentueerde deurtravee oplopend in geknikte puntgevel met ruitvenster; doorgetrokken overhoeks erkervenster op getrapte console. Keperboogdeur in geprofileerde omlijsting, deels beglaasd en getralied; bovenlicht met glas-in-loodmotief; uitgewerkte imposten met dokterssymbolen naar verluidt door L. Delafontaine. Brede linker travee met overkragende bovenverdieping onder meer op Atlasconsole links; rechts ruitvormig venster. Rechthoekige muuropeningen onder meer als vierlicht op de bovenverdieping. Behouden houtwerk zie rolluikkasten. Houten kroonlijst op schouderstukken. Rechter zijgevel benadrukt door schouw; deels bekleed met leipannen. Vereenvoudigde achtergevel met recent toegevoegde luifel. Aangepaste begane grond.

Enigszins afgezonderde garagevleugel (nummer 30) van twee en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) in aansluitende bouwtrant.

Interieur uitgevoerd door "Kortrijkse Kunstwerkstede" (De Coene). Verzorgde hal met vestiaire; houten steektrap; trappaal met lampje. Woonkamer met houten lambrisering; ingewerkte schouw met uitgewerkte wangen; dokterssymboliek. Stucwerkplafond met repeterend schema van gestileerde florale motieven; rozet.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol