• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, reeds in huidige opstelling aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een begrint, trapezoïdaal erf. Erftoegang ten zuiden tussen hekpijlers. Boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw; stalling en schuur in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van E. Apers (Roeselare).

Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (donkere, mechanische pannen), overkragende dakstoel afgeboord door middel van windbord. Gevelgeleding door middel van lisenen en kordonlijsten. Beluikte, getoogde muuropeningen.

Respectievelijk ten oosten en ten zuidoosten, haaks op elkaar gestelde stalling en schuur onder zadeldaken (mechanische pannen). Typerende streekeigen bouwelementen: zijpuntgevels met aandaken en vlechtingen, korfbogige en rechthoekige muuropeningen onder strek, lichtgleuven bij schuur; laadvensters in puntgevel bij stalling niet uitgevoerd.

Ten noordoosten, ast onder plat dak en aanleunend recenter dienstgebouw onder lessenaarsdak uit de jaren 1940 of 1950.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9041.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol