Hoeve Lindenhof met erfbeplanting

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lindenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Lindenhof", zie houten naambord. Hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje. Met oude beukenhaag omhaagde weide en erf, achter het huis oude taxusboom.

Ten noorden, boerenhuis van 1899, zie jaarsteen in rechter zijgevel; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), overstekende rand, dakvenster in puntgevel. Door middel van windborden afgeboorde, overkragende dakstoelen. In linker zijgevel vlechtingen van ouder, lager en smaller gebouw. Getoogde muuropeningen, aan de achterzijde afgeschermd door middel van traliewerk en links opkamervenster.

Ten noorden van het boerenhuis, bakhuis onder zadeldaken (nok parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen), in 1942 (zie jaarsteen) met één bouwlaag opgetrokken tot tabaksast.

Ten westen, lage stalling onder zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis, mechanische pannen), overstekende rand met gootlijst, twee dakvensters in puntgevel. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Ten zuiden, dwarsschuur van 1877, zie jaarsteen; twee bouwlagen onder zadeldak. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder gietijzeren I-profielen; korfboogpoort. Rechts, wagenhuis onder laadruimte met verticale plankenbeschieting.

Ten oosten, ast van 1943 cf. jaarsteen. Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder plat dak; typerende betonnen buizen als gekken.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol