Landhuis Het Peereboomhuis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Buitengoed "Het Peereboomhuis", zo genoemd naar bewoonster Alice van de Peereboom (1846-1932). In 1726 gebouwd door Gregorius Berghman (1684-1747), landmeter en schatter, baljuw van Moorslede.

Van de straat gescheiden door middel van blinde muur, geritmeerd door middel van rechthoekige casementen en twee korfbogige poorttraveeën gevat tussen pilasters op sokkel van Atrechtse zandsteen; afdekking door middel van leien. Links, dubbele poort; rechts, op toegangsdeur na blind. Tuin deels gereduceerd door industriële uitbreiding in de jaren 1970; oude boomgaard en een aantal grote parkbomen.

Dubbelhuis van zes traveeën en één à twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok loodrecht op Menenstraat, donker geglazuurde en rode mechanische pannen). Rozebeschilderde, verankerde baksteenbouw op een gepikte plint. Op het zuiden georiënteerde voorgevel van twee twee bouwlagen: getoogde muuropeningen, met rolluikkasten op de begane grond; op tweede bouwlaag muurankers met jaartal 1726 en geschilderde zonnewijzer; in de derde travee deur in geriemde omlijsting met pilasters en druiplijst van gesinterde baksteentjes; paneeldeur onder met smeedwerk versierd bovenlicht. Achtergevel van één bouwlaag met haakse uitbouw onder zadeldak van een keuken: getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde met kozijnconstructie onder meer beluikte bol- en kloosterkozijnen. Rechts zijgevel bekroond met windvaan.

Interieur: centrale gang met trap, geflankeerd door kamers; behouden witbeschilderde balklagen onder meer moerbalken met inscriptie "IHS" en versierd met landmeterssymbolen (zie broodwinning van de bouwheer); keuken met brede haard met ingewerkte recentere schouwmantel.

Ten noorden, laag dienstgebouw van tien traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op Menenstraat, leien en mechanische pannen). Onder meer voormalige paardenstal. Troggewelven op houten balken.

• Gemeentelijke Cultuurraad Ledegem, Open Monumentendag, Ledegem, september 1989.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Tuin

Het Peereboomhuis is omgeven door een siertuin met achterin gelegen boomgaard, van de straat afgescheiden door een blinde muur.

Auteurs: Claeys, Dries