Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Rollegemstraat. Hoekpand in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw, inspringend ten opzichte van de rooilijn. Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde 19de-eeuwse beraping van de straatgevel, vlechtingen in rechter zijgevel. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Rechts, aanpalende hoekkapel met vernieuwd parement en aanbouwsel onder lessenaarsdak. Altaar met Mariabeeld en opschrift "O.L.V. Troosteres van die in nood zijn". Aan de Rollegemstraat, korfboogpoortje tussen grijsbeschilderde pilasters, afdekking met Vlaamse pannen; witgeschilderde blinde muur en schuurtje onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol