erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 24333   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24333

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Rollegemstraat. Hoekpand in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw, inspringend ten opzichte van de rooilijn. Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde 19de-eeuwse beraping van de straatgevel, vlechtingen in rechter zijgevel. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Rechts, aanpalende hoekkapel met vernieuwd parement en aanbouwsel onder lessenaarsdak. Altaar met Mariabeeld en opschrift "O.L.V. Troosteres van die in nood zijn". Aan de Rollegemstraat, korfboogpoortje tussen grijsbeschilderde pilasters, afdekking met Vlaamse pannen; witgeschilderde blinde muur en schuurtje onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24333 (Geraadpleegd op 22-01-2020)