• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw; onverhard, driehoekig erf, ten oosten recht afgesneden door de Provinciebaan. Opstelling van boerenhuis, schuur- en stalvleugel, zie Atlas der Buurtwegen (1844). Erfoprit ten oosten.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), jaarsteen 1869. Gootlijst en overkragende dakranden met gestileerd windbord. Links, typerende hoekblokken van Atrechtse zandsteen. Beluikte getoogde muuropeningen; kozijndeur onder bovenlicht met diefijzers. Rechts, aanpalende tot garage omgebouwde stal van twee traveeën onder lager zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen, vlechtingen en kozijnluik in de geveltop wijzen op oudere kern.

Ten westen, lange dwarsschuur- en stalvleugel onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), overstekende rand met gootlijst en op modillons. Links, wagenhuis. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemede onder gietijzeren I-balk; laadluiken onder de dakrand.

Ten noordwesten, enigszins van het erf verwijderd, stalling van acht traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen); overstekende rand met gootlijst en op houten modillons, onderbroken door dakvenster met overkragend windbord op gestileerde korbelen. Rechts, voederkeukentje. Getoogde en rechthoekige muuropeningen; rechts venster met traliewerk.

Ten westen, van het erf verwijderd, recentere ast van betonstenen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol