De pastorie werd opgericht in 1610, tussen 1760 en 1770 vergroot en in 1845 met een verdieping verhoogd.
De pastorie werd opgericht in 1610 nadat het oorspronkelijke gebouw, dat zich elders bevond, in 1585 was afgebrand tijdens de godsdienstoorlogen. Het materiaal van de oude pastorie werd gerecupereerd bij de bouw van de nieuwe. Oorspronkelijk was deze pastorie een éénlagig gebouw met zadeldak en zijpuntgevels. In het derde kwart van de 18de eeuw werd de pastorie vergroot, vermoedelijk tussen 1760 en 1770, de periode waarin ook de kerk werd vergroot. Er werd een nieuwe gevel opgetrokken, twee meter voor de oorspronkelijke. In 1845 werd de voorgevel met een verdieping verhoogd en het aansluitende dakschild aangepast. De tuin bij de pastorie werd in 1882 aangelegd.
De toegang tot het erf gebeurt via een brede korfboogpoort met zandstenen sluitsteen en imposten.
De pastorie is een rechthoekig deels beschilderd, verankerd bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en één à twee bouwlagen onder, in 1845 aangepast, zadeldak (nok loodrecht op het plein). De aandaken aan het zuidelijk dakschild bleven bewaard. De beschilderde zuidelijke achtergevel uit 1610 heeft centraal een dakvenster en beluikte, aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lateien, in vijfde travee onder dubbele ontlastingsboogjes verwijzend naar vroegere kruiskozijnen. We zien opkamervensters in de eerste twee traveeën van de noordelijke erfgevel. Deze lijstgevel van twee bouwlagen heeft een verankerde begane grond uit het derde kwart van de 18de eeuw en een bovenverdieping van 1845. De rechthoekige vensters zijn beluikt, met deels vernieuwde zandstenen omlijsting onder ontlastingsboog op het gelijkvloers. De rechthoekige deur met schouderboogvormig bovenlicht is gevat in een geprofileerde zandstenen omlijsting. De verankerde, beschilderde oostelijke straatzijde en de gecementeerde westzijde zijn zijtuitgevels met schouderstukken aan de zuidzijde en met sporen van het oudere 17de- en 18de-eeuws gebouw, onder meer muurvlechtingen, bouwnaden en ontlastingsbogen. Er zijn rechthoekige venster en luiken.
Het interieur omvat in de voorplaats een schouwmantel met rijkelijke stucwerkversiering met druivenranken en bloemen en een plafond met 18de-eeuwse stucwerkprofielen. De opkamer heeft een bepleisterd troggewelf en balk op sloffen.
De tuin werd in 1882 aangelegd maar van deze oorspronkelijke aanleg bleef niet veel bewaard. De tuin ligt langs de zijkant en achterzijde van de pastorie. De resterende tuin en de binnenkoer van de pastorie zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als elementen die tot de oorspronkelijke aanleg behoorden.
De pastorie met inbegrip van de afsluitmuur en inkompoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als pastorie opgericht in 1610 met aanpassingen uit het derde kwart van de 18de eeuw en 1845.
Auteurs: Steyaert, Rita; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. & Brenders F. 2014: Pastorie Sint-Remigiusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163589 (geraadpleegd op ).
Pastorie opgericht in 1610 ter vervanging en met recuperatie van materiaal van een tijdens de godsdienstoorlogen verwoeste en verder van de kerk gelegen pastorie; in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot door het bouwen van een 2 meter meer noordelijk gelegen voorgevel en in 1845 verhoogd met een bovenverdieping aan noordzijde (zie bouwnaad in zijpuntgevels). Ommuurde tuin als rest van het in 1882 aangelegd park, toegang tot het erf via een brede korfboogpoort met zandstenen sluitsteen en imposten.
Rechthoekig deels beschilderd, verankerd bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en één à twee bouwlagen onder, in 1845 aangepast, zadeldak (nokrichting loodrecht op het Beerzelplein, leien); behouden aandaken aan het zuidelijk dakschild. Beschilderde zuidelijke achtergevel uit 1610 met centraal dakvenster en beluikte, aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lateien, in vijfde travee onder dubbele ontlastingsboogjes verwijzend naar vroegere kruiskozijnen.
Opkamervensters in eerste twee traveeën noordelijke erfgevel met lijstgevel van twee bouwlagen, verankerde begane grond uit het derde kwart van de 18de eeuw en bovenverdieping van 1845; rechthoekige vensters, beluikt, met deels vernieuwde zandstenen omlijsting onder ontlastingsboog op het gelijkvloers. Rechthoekige deur met schouderboogvormig bovenlicht in geprofileerde zandstenen omlijsting. Verankerde, beschilderde (oostelijke straatzijde) en gecementeerde (westzijde) zijtuitgevels met schouderstukken aan zuidzijde en met sporen van het oudere 17de- en 18de-eeuws gebouw, onder meer muurvlechtingen, bouwnaden en ontlastingsbogen. Rechthoekige venster en luiken. Westelijke zijbouw in jaren 1970 vervangen door nieuwe bouw.
Interieur met in voorplaats schouwmantel met rijkelijke stucwerkversiering met druivenranken en bloemen; plafond met 18de-eeuwse stucwerkprofielen. Opkamer met bepleisterd troggewelf en balk op sloffen.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 1997: Pastorie Sint-Remigiusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/2436 (geraadpleegd op ).