erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
24377
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24377

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van eclectische burgerhuizen, grosso modo in spiegelbeeldschema; daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, in de lijn van de bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); gootlijsten op consoles. Donkere baksteenbouw op respectievelijk arduinen en gecementeerde plint, verlevendigd door middel van strekken en banden van gele sierbaksteen. Getoogde vensters van de bovenverdieping gevat in gevelbrede steekboog, rustend op korte lisenen. Op de begane grond rondbogige en getoogde muuropeningen, eerst genoemde enkel bij nummer 99. Deels beglaasde vleugeldeur en paneeldeur.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24377 (Geraadpleegd op )