Kloosterwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kloosterwoning

Beschrijving

Voormalige kloosterwoning van de zusters maricolen; schoolgebouwen van de vrije meisjesschool rechts ervan recent afgebroken, nu braakliggend terrein met zicht op klasgebouwen van de vrije basisschool, uit de jaren 1960 (Hugo Verriestlaan nummer 49). De kloosterwoning is heden winkel-woonhuis.

Halfvrijstaand neogotisch bouwwerk van donkere baksteen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Smal, ten opzichte van de rooilijn inspringend dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, donker geglazuurde mechanische pannen); flankerende, op de rooilijn gelegen dienstgebouwen van links twee bouwlagen en rechts één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat). Hoofdvolume: door middel van kordon gemarkeerde arduinen plint; gevelgeleding door middel van gevelbrede Brugse travee met drielobtracering in de getrapte geveltop; getoogde muuropeningen; vernieuwd houtwerk. Links dienstgebouw afgelijnd door middel van lisenen en tandlijst met dropmotief. Rechts gelegen dienstgebouw gedeeltelijk verbouwd.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol