erfgoedobject

Station Ledegem

bouwkundig element
ID
24381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24381

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Ledegem
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig station op de in 1887-1889 aangelegde spoorlijn Menen-Roeselare, stopplaats Ledegem-Dadizele; sinds 1975 gesloten en deels verbouwd tot woningen en garages. Alleenstaand, bakstenen station uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aan de voorzijde uitziend op het pleintje uitgevend op de Stationsstraat, aan de achterzijde op de voormalige spoorlijn, nu wandel- en ruiterpad. Centraal voormalige wacht- en lokettenzaal van twee bouwl. onder schilddak (nok parallel aan de Stationsstraat, mechanische pannen), links en rechts geflankeerd door voormalige dienstgebouwen van één bouwlaag onder afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen). Neoclassicistisch getinte pilastergevels; imposten en architraaf gesuggereerd in de houten kroonlijst van het hoofdgebouw. Horizontale gevelgeleding door middel van waterlijsten, en doorgetrokken lekdrempels en druiplijsten van de getoogde muuropeningen. Verbouwing: gewijzigde muuropeningen op de begane grond aan pleinzijde. Aan de achterzijde - perron - behouden houtwerk onder meer met kleine roedeverdeling.

  • DAVIDSFOND LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar, z.p.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Station Ledegem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24381 (Geraadpleegd op 09-05-2021)