Station Ledegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ledegem
Deelgemeente Ledegem
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 129-131, Ledegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ledegem (adrescontroles: 09-01-2008 - 09-01-2008).
  • Inventarisatie Ledegem (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Ledegem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nrs. 129-131. Voormalig station op de in 1887-1889 aangelegde spoorlijn Menen-Roeselare, stopplaats Ledegem-Dadizele; sinds 1975 gesloten en deels verbouwd tot woningen en garages. Alleenstaand, bakstenen station uit XIX d, aan de voorzijde uitziend op het pleintje uitgevend op de Stationsstraat, aan de achterzijde op de voormalige spoorlijn, nu wandel- en ruiterpad. Centraal voormalige wacht- en lokettenzaal van twee bouwl. onder schilddak (n // Stationsstraat, mechanische pannen), l. en r. geflankeerd door voormalige dienstgebouwen van één bouwl. onder afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen). Neoclassicistisch getinte pilastergevels; imposten en architraaf gesuggereerd in de houten kroonlijst van het hoofdgebouw. Horizontale gevelgeleding d.m.v. waterlijsten, en doorgetrokken lekdrempels en druiplijsten van de getoogde muuropeningen. Verbouwing: gewijzigde muuropeningen op de begane grond aan pleinzijde. Aan de achterzijde - perron - behouden houtwerk o.m. met kleine roedeverdeling (fig. 36), (88).

DAVIDSFOND LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar, z.p.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Ledegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.