Station Ledegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Ledegem

Beschrijving

Voormalig station op de in 1887-1889 aangelegde spoorlijn Menen-Roeselare, stopplaats Ledegem-Dadizele; sinds 1975 gesloten en deels verbouwd tot woningen en garages. Alleenstaand, bakstenen station uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aan de voorzijde uitziend op het pleintje uitgevend op de Stationsstraat, aan de achterzijde op de voormalige spoorlijn, nu wandel- en ruiterpad. Centraal voormalige wacht- en lokettenzaal van twee bouwl. onder schilddak (nok parallel aan de Stationsstraat, mechanische pannen), links en rechts geflankeerd door voormalige dienstgebouwen van één bouwlaag onder afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen). Neoclassicistisch getinte pilastergevels; imposten en architraaf gesuggereerd in de houten kroonlijst van het hoofdgebouw. Horizontale gevelgeleding door middel van waterlijsten, en doorgetrokken lekdrempels en druiplijsten van de getoogde muuropeningen. Verbouwing: gewijzigde muuropeningen op de begane grond aan pleinzijde. Aan de achterzijde - perron - behouden houtwerk onder meer met kleine roedeverdeling.

• DAVIDSFOND LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol