Eenheidsbebouwing van 1920

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Eloois-Winkelstraat nummer 2. Eenheidsbebouwing, in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect E. Apers (Roeselare). De plannen tonen onder meer "Café Breda" (nummer 138, nog geëxploiteerd), "Café Cambrinus" en een achtergelegen paardenstal, toegankelijk via een nu dichtgemaakte koetspoort rechts van eerst genoemde herberg. Regionalistische wederopbouw. Meest in het oog springend is het hoekpand "Café Breda" met originele puilijst. Dubbelhuis van drie traveeën + voormalige poorttravee + links afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de Stationsstraat, mechanische pannen). Gele baksteenbouw op een grijsgeschilderde en gecementeerde plint. In de hoektravee licht vooruitspringende Heilig Hartkapel, uitlopend op puntgevel met vlechtingen. Puntgevel onder haakse bedaking aan de Stationsstraat. Typerende baksteenversieringen en erker. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder betonnen latei. In de gevelvelden, onder meer oculus in geriemde omlijsting. Gelijkaardig huizenblok naar ontwerp van E. Apers: nummers 135-145.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9041.
  • DAVIDSFOND LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar , z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol