Hoeve Goed ter Lexie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Lexie

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Goed Ter Lexie" gelegen ten noorden van de dorpskern. Oudste vermelding in pachtcontract met bijhorende kaart van 1751: aangegeven als hoeve met losse bestanddelen omgeven door vierkante omwalling aansluitend bij de Koolsdambeek; inrijpoort. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met bijkomende afzonderlijke omwalling voor boerenhuis; kapel. De Atlas der Buurtwegen (1843) toont nog steeds dezelfde schikking.

Losse, lage bestanddelen van verankerde donkere baksteen onder zadeldaken (onder meer Vlaamse pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf, beschaduwd door treurwilgen; gietijzeren toegangshek. Aan straatzijde, recent, bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak. Rondboognis met natuurstenen omlijsting waarin Mariabeeld. Deels bewaarde omwalling aangeduid door populieren.

Ten noorden van het erf, boerenhuis (nok loodrecht op straat) van zes traveeën en één bouwlaag; naar verluidt in kern opklimmend tot de 18de eeuw, maar met vernieuwd gevelparement van na de Eerste Wereldoorlog. Verankerde bakstenen lijstgevel op een met schijnvoegen gecementeerde plint. Aangepaste rechthoekige muuropeningen onder gecementeerde latei. Achtergevel gemarkeerd door haaks geplaatste vleugel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Interieur: deels bewaarde balklagen; uitgewerkte balkuiteinden.

Ten westen, dwarsschuur (nok loodrecht op het boerenhuis) met jaarsteen 1762 boven poort; jaarsteen 1839 in rechter zijpuntgevel die allicht de uitbreidingen dateert (zie bouwnaden in voorgevel); muurvlechtingen en verlaagd aandak. Aangepaste muuropeningen en centrale zware steunbeer. Bedaking door middel van golfplaten. Ten noordoosten, voormalige tabaksast onder plat dak; in oorsprong klein nutsgebouwtje onder zadeldak, zie vlechtingen.

Ten oosten, stalvleugel met overstekende dakrand op modillons; aangepast laadluik; vlechtingen. Recent toegevoegde voorbouw met Marianisje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol