Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Imposant neoclassicistisch hoekhuis van twee bouwlagen uit midden 19de eeuw; vijf traveeën brede voorgevel en vier traveeën brede zijgevel en afgeronde hoek onder mansardedak (leien), aan elke straatkant voorzien van drie oeils-de-boeuf. Bepleisterde en onlangs opnieuw beschilderde lijstgevels met doorlopende hardstenen plint. Voorgevel op de hoeken gemarkeerd door licht uitspringende poorttravee en brede venstertravee voorzien van imitatiebanden. Eerste linkertravee van zijgevel begrensd door kolossale pilasters met imitatiebanden; hoeken voorts gemarkeerd door een dakkapel met frontonbekroning en vleugelstukken met rolwerk. Begane grond met imitatiebanden, horizontaal geaccentueerd door de doorlopende, gekorniste puilijst. Hoge rechthoekige vensters met geprofileerde omlijstingen. Bovenvensters verrijkt met verdiepte en geajoureerde borstwering gevat tussen doorlopende cordons, en bekroond door middel van entablement met kroonlijst op versierde rolwerkconsoles. Brede steekboogdeur en -venster in zijtravee gemarkeerd door rechtstanden met pilasterversiering en rechte kroonlijst op zwaar versierde consoles met in die tijd veel voorkomende gietijzeren balkonleuning. Hoofdgestel met omlopende, gekorniste kroonlijst met tandlijstversiering en klossen, consoles ter hoogte van de hoektravee.