Classicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Ajuinlei
Locatie Ajuinlei 11, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Classicistisch herenhuis: gevels en daken
gelegen te Ajuinlei 11 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in Lodewijk XVI-stijl. Achterbouw van het huis van graaf van Heems en Severen, onderbaljuw van Gent, gelegen in de Onderbergen en volgens archiefstukken daterend van 1786. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel gemarkeerd door de bredere en uitspringende tweede poorttravee; overschilderde natuurstenen plint. Begane grond horizontaal afgelijnd door puilijst. Rechthoekige beluikte benedenvensters in een vlakke omlijsting en met acanthusbladen, rolwerk en festoenen verrijkte sluitsteen. Smalle voordeur verbouwing van venster, uit de 19de eeuw. Bovenvensters met geprofileerde omlijstingen. Verdiepte en geajoureerde borstweringen van de bel-etage gevat tussen postamenten, en gevuld met telkens twee putti die een medaillon met profielportret tonen. Rondboogpoort in tweede travee gevat in rechthoekige omlijsting met neuten, met lange opgehangen festoenen verfraaide sluitsteen en rolwerkconsoles die een rechthoekige balkonplaat met tandlijstversiering schragen. Travee op bovenverdieping verder gemarkeerd door gecanneleerde kolossale pilasters met geprofileerde basis en Corinthisch kapiteel; deurvenster afgedekt door rechte kroonlijst op met festoenen en dropmotief versierde consoles en voorzien van ijzeren balkonleuning. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en gekorniste kroonlijst met tandlijstversiering en klossen.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 212, nummer 71.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ajuinlei

Ajuinlei (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.