erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
24421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24421

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in Lodewijk XVI-stijl. Achterbouw van het huis van graaf van Heems en Severen, onderbaljuw van Gent, gelegen in de Onderbergen en volgens archiefstukken daterend van 1786. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel gemarkeerd door de bredere en uitspringende tweede poorttravee; overschilderde natuurstenen plint. Begane grond horizontaal afgelijnd door puilijst. Rechthoekige beluikte benedenvensters in een vlakke omlijsting en met acanthusbladen, rolwerk en festoenen verrijkte sluitsteen. Smalle voordeur verbouwing van venster, uit de 19de eeuw. Bovenvensters met geprofileerde omlijstingen. Verdiepte en geajoureerde borstweringen van de bel-etage gevat tussen postamenten, en gevuld met telkens twee putti die een medaillon met profielportret tonen. Rondboogpoort in tweede travee gevat in rechthoekige omlijsting met neuten, met lange opgehangen festoenen verfraaide sluitsteen en rolwerkconsoles die een rechthoekige balkonplaat met tandlijstversiering schragen. Travee op bovenverdieping verder gemarkeerd door gecanneleerde kolossale pilasters met geprofileerde basis en Corinthisch kapiteel; deurvenster afgedekt door rechte kroonlijst op met festoenen en dropmotief versierde consoles en voorzien van ijzeren balkonleuning. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en gekorniste kroonlijst met tandlijstversiering en klossen.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 212, nummer 71.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24421 (Geraadpleegd op 05-05-2021)