erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
24436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Twee gekoppelde enkelhuizen met drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met kroonlijst op klossen, horizontaal geleed door arduinen cordonband en ter hoogte van de onderdorpels en afgevlakt bossage op de begane grond. Voorzien van rechthoekige deur en vensters met afgeronde hoeken, gevat in stucomlijsting met sluitsteen bij de bovenvensters; spiegels op de borstwering. Geaccentueerde bovenverdiepingen met mooi gebogen ijzeren balkon in de hoektravee.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976

Aanvullende informatie

De stucomlijsting van de bovenvensters is grotendeels verdwenen: enkel bij nummer 15 zijn de sluitstenen op de eerste verdieping behouden. Het ijzeren balkon van nummer 15 is eveneens niet langer bewaard.

Datum: 31-05-2021

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24436 (Geraadpleegd op 22-06-2021)