erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
24442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24442

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (pannen). Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Groot, rondboogvormig benedenvenster tussen twee spiegelboogdeuren met een rondboogvormig bovenlicht. De vier rondboogvensters van de entresol bevinden zich tussen vijf veelvoudige geprofileerde consoles van de overkragende bovenbouw, gemarkeerd door vlakke penanten. De twee middeltraveeën zijn gevat in een korfboogvormige nis met waaiervormig boogveld en lopen uit in een trapgevel met bekronend, gebogen fronton. De zijtraveeën bevinden zich in een gelijkaardige rondboognis en zijn afgewerkt met een kroonlijst op klossen. Erker in natuursteen op de derde bouwlaag Borstwering verlevendigd met panelen en met terracottaversiering onder meer voorstellende een haan en een kip.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24442 (Geraadpleegd op 09-05-2021)