erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID
24443
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24443

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak (pannen). Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Het spiegelboogvormig middenvenster van de begane grond is omgebouwd tot garagepoort, de flankerende deuren hebben een spiegelboogvormig bovenlicht boven de tussendorpel op consoles. Boven de puilijst op klossen zijn de vensters per travee ingedeeld in rondboognissen door lisenen, in het boogveld is een muuropening uitgespaard. De middentravee is één verdieping hoger opgetrokken en afgewerkt met een trapgevel die tegen de in- en uitgezenkte geveltop, bekroond met een gebogen fronton, aanleunt. Smalle zijtraveeën met rechthoekige vensters waarvan de tussendorpel rust op consoles en die bekroond zijn met een tweelicht. De brede middentravee heeft een gelijkaardig drielicht met spitsbogen op de tweede en kruiskozijnen op de derde bouwlaag.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24443 (Geraadpleegd op 11-05-2021)