erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door J.G. Semey

bouwkundig element
ID
24444
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24444

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (pannen), in 1902 opgetrokken naar ontwerp van J.G. Semey. Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Smalle deurtravee naast breder risaliet, gemarkeerd door fraaie houten loggia met luifel en de in- en uitgezwenkte geveltop in neorenaissancestijl met bekronend driehoekig fronton. De deurtravee vertoont rechthoekige deur en vensters met tussendorpel rustend op consoles en een bovenlicht met deelzuiltje. In het risaliet wordt de korfboogomlijsting van het benedenvenster gesteund door zuiltjes. Het drielicht van de entresol heeft geprofileerde deelzuilen. De bovenste verdieping wordt verlicht met een drielicht waarvan de tussendorpel rust op consoles. Borstweringen zijn in de eerste travee verlevendigd met bloemmotief en sgraffiti met opschrift: "Indien gij gooit met bloem of groen dat is het voorspel van de zoen".


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door J.G. Semey [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24444 (Geraadpleegd op 12-05-2021)