erfgoedobject

Burgerhuis met houten winkelpui

bouwkundig element
ID
24445
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24445

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van één travee, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Drielichten op de bovenverdieping gemarkeerd door platte banden. De overstekende geveltop met steekbogen opgevangen door consoles is afgewerkt met trappen en verlicht door middel van een rechthoekig venster met op consoles rustende tussendorpel, overspannen met een rondboog met dieperliggend boogveld en is gevat in een rondboognis. Een overhoekse pinakel met pijnappelversiering bekroont de gevel. Houten pui.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met houten winkelpui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24445 (Geraadpleegd op 10-05-2021)