erfgoedobject

Burgerhuis met winkelpui

bouwkundig element
ID
24446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24446

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkelpui
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en winkel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis met neogotisch getinte puntgevel van één traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Gevelordonnantie met verticaliserend accent. Drielicht en tweelicht met doorlopende dorpels op de verdiepingen. In de geveltop leiden twee accoladen naar het zoldervenster dat gevat is in een rondboognis. De overkragende geveltop wordt aan de hoeken en op de top voorzien van ornamenten ontleend aan de barok (obelisken) en de gotiek (pinakel). Gevelornamentiek door middel van uitgewerkte muurankers en cartouches met tekst "Als Adam dolf en Eva span waar vond men toen den Edelman". Fraaie winkelpui met neorenaissance inslag; groen geschilderd houtwerk dat contrasteert met het witte terracottareliëf van Adam en Eva rond de appelboom en de blauw en witte tegels in het entablement.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met winkelpui [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24446 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.