erfgoedobject

Burgerhuis met winkelpui

bouwkundig element
ID
24447
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24447

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van verspringend aantal traveeën, drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), op een cartouche gedateerd 1902. Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Drie- en tweelichten op de verdieping, laatstgenoemde met balkon met houten leuning. Rondboogvenster in dito nis in de overkragende geveltop die afgedekt is met een houten luifel. Platte banden ter hoogte der dorpels. Belerend opschrift in de cartouches op de penanten: "Ik verteer mij zelven om anderen te verlichten". Zijtrapgevel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met winkelpui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24447 (Geraadpleegd op 21-06-2021)