erfgoedobject

Huis Toussyns

bouwkundig element
ID
24463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24463

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Toussyns
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Toussyns". L-vormig herenhuis met hardstenen gevels; in 1781 in de Korte Ridderstraat gebouwd en bij het verdwijnen van deze straat overgebracht naar de Baudelostraat in 1907. Lijstgevels van twee traveeën, twee bouwlagen en een mansardedak (leien) met vier dakkapellen. Rijker uitgewerkte straatgevel met benadrukte bovenverdieping gemarkeerd door vlakke pilasters met Ionische kapitelen. Begane grond met afgevlakte bossage en steekboogvensters voorzien van een sluitsteen en lekdrempel op consoles met bloemmotief. Rechthoekige bovenvensters met opengewerkte borstwering en bekronende rozettenfries. De opengewerkte attiek boven het hoofdgestel werd bij de reconstructie niet herbouwd. Aanleunende portiek met rondboogvormige inrijpoort met geblokt, hol geprofileerd beloop met leeuwekop op de sluitsteen en bekroond met een opengewerkte balustrade voorzien van siervazen en postamenten. De bijbouw, haaks op de eerste vleugel, heeft één travee van vier bouwlagen met een plat dak.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Toussyns [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24463 (Geraadpleegd op )