erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
24485
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24485

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Empire-getinte huizenrij uit het eerste kwart van de 19de eeuw opgevat als een geheel. Drie bouwlagen hoog bepleisterd hoekhuis met schilddak (pannen) tussen Beverhoutplein, Penitentenstraat en Sint-Amelbergastraat. Bepleisterde en beschilderde voorgevel van negen traveeën. Rechthoekige vensters op de eerste en derde bouwlaag, typische empirerondboogvensters met een geprofileerde booglijst op imposten op de tweede bouwlaag. Kordons verbinden de onderdorpels van de bovenvensters. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen. De bepleisterde en beschilderde zijgevels tellen in de Penitentenstraat vijf en in de Sint-Amelbergastraat vier traveeën. Soberder uitgewerkt met enkele blinde traveeën en lekdrempels aan de vensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24485 (Geraadpleegd op )