erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
24507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24507

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis met twee en halve bouwlaag onder een schilddak (Vlaamse pannen), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels op plint van natuursteen. Voor- en zijgevels en de afgekante hoektravee hebben dezelfde ordonnantie. Imitatiebanden onder de puilijst. Rechthoekige benedenvensters en meer uitgewerkte steekboogvormige bovenvensters met een geprofileerde omlijsting, uitspringende sluitsteen en een bekronende gekorniste druiplijst. Balusters in de borstwering. Fraaie gevelbekroning door middel van een geprofileerde cordon en een van tanden voorziene, gekorniste kroonlijst rustend op uitgelengde consoles met ertussen liggende venstertjes van de halve-verdieping.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.