erfgoedobject

Hoekhuis in empirestijl

bouwkundig element
ID
24508
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24508

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis in empirestijl
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis in empirestijl
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen). Empirewoning in 1826 door Minard gebouwd voor M.P. Godefroy. Bepleisterde voorgevel van vijf traveeën. Vooruitspringend zijrisaliet van twee traveeën wordt bekroond met een driehoekig fronton voorzien van een oculus. Gemarkeerde horizontale geleding door gekorniste pui- en kroonlijst. De rondboogvensters van de begane grond, voorzien van een balustrade zijn gevat in een geprofileerde omlijsting opgevangen door de imposten van vlakke pilasters. Gelijkaardige rondboogdeur met gietijzeren traliewerk. Borstwering versierd met een gegolfd meander. Rechthoekige bovenvensters met een bekronend driehoekig fronton boven een fries met stucversiering. Gekornist hoofdgestel als gevelbeëindiging: gelede architraaf, kroonlijst op consoles met ertussen liggende rozetten. Zijgevel met vijf traveeën. Doorlopende fries met gegolfd meander op de borstwering. Rechthoekige vensters die op de begane grond voorzien zijn van geprofileerde omlijstingen en lekdrempels en op de bovenverdieping van doorlopende onderdorpels en een kroonlijst boven een versierde fries als vensterbekroning.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis in empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24508 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.