Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Op het einde van de doodlopende straat gelegen gerenoveerd, tot woonhuis omgevormd, woonstalhuis ten noorden van een gekasseid erf met 18de-eeuwse schuur afkomstig van Zonderschot (Heist-op-den-Berg) ten westen en wagenhuis afkomstig van Rijmenam ten zuiden, omringende siertuin.

Verankerd, bakstenen woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag met gepikte plint onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot midden 19de eeuw. Lijst- en puntgevels met overhoekse baksteenfries en beluikte rechthoekige vensters met houten latei. Noordoostelijke opkamer met boven het getraliede keldervenster een gekalkt afweerkruis. Zuidgevel met korfboogdeur onder oculus, beide in gekalkte omlijsting.

Ten zuidwesten driebeukige, heropgebouwde langsschuur van vier traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met 18de-eeuws volume; uitgespaarde noordoostelijke hoektraveeën met houten poorten. Wanden met houten stijlen en aan weerszijden bepleisterde en beschilderde bakstenen vullingen. Inscripties: "1850 PVD BROECK", "1876" en "1710 Adriaen Aerts".

Ten zuiden heropgebouwd, open wagenhuis van twee traveeën onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met houten stijlen en bepleisterde en beschilderde bakstenen vullingen, zijpuntgevels met houten beplanking.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Putte, Beerzel, schetsen 1853/9.

Auteurs: Steyaert, Rita