Gouverneurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gouverneurswoning

Beschrijving

Voormalige woning van de gouverneur, daterend van 1899, naar ontwerp van architect Van Ysendyck gebouwd in neoclassicistische stijl met zekere Lodewijk-XV-reminiscenties. U-vormig ingeplant dubbelhuis met voorhof en hek, twee bouwlagen en zeven traveeën onder mansardedak (leien en pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel met drie middentraveeën uitlopend op klokgevel met bekronend gebogen fronton. Uitspringende zijvleugels, afgelijnd met geblokte hoekpilasters, met bekronend hoofdgestel en driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige vensters gevat in vlakke omlijsting met over de borstwering doorlopende stijlen. Geaccentueerde middentravee met eenvoudige deur en spiegelboogvormig deurvenster met hol geprofileerd beloop, ingeschreven in een geblokte omlijsting met bekronende gebogen druiplijst; decoratief loofwerk in het gewelfde boogveld.

Zijvleugels op de begane grond voorzien van een éénlaagse bijbouw van drie traveeën met blinde muurschermen met geblokte pilasters langs de straatzijde verbonden door een fraai ijzeren hek.

Bijgebouw met twee bouwlagen en vier traveeën onder een rechts afgesnuit dak (pannen) eveneens uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gebouwd in dezelfde stijl als het huis van de gouverneur.

• DE POTTER F. s.d.: Gent, van den oudsten tijd tot heden, deel VIII, Gent, 207.