erfgoedobject

Hoekhuis Philips van Artevelde

bouwkundig element
ID
24521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24521

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met Belfortstraat, zogenaamd "Philips van Artevelde". Eclectisch hoekhuis van vier bouwlagen met afgesnuit zadeldak (leien), naar ontwerp van architect J. Semey (confer opschrift) en gedateerd 1902 in plintsteen. Natuurstenen lijstgevel van drie traveeën, afgeschuinde hoektravee en zijgevel van één travee; afgekante hoek met zuil waarop leeuw met schild als console voor beeld van Philips van Artevelde, ter hoogte van de entresol. Evenwichtig opgebouwde gevel waarbij de tweede travee met boven elkaar geplaatste loggia's en bekroning met afgeknotte puntgevel een tegengewicht vormt met de hoektravee; eindigend op een polygonale hoektoren met scherpe kegelvormige spits. Traveeën gescheiden door vlakke kolossale pilasters en verdiepte borstweringen met gehistorieerde reliëfs en opschriften. Begane grond met spiegelboogvormige deuren of deurvensters. Middentravee met drielichten. Onderbroken kroonlijst.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976

Aanvullende informatie

Van het hoekhuis van de Hoogpoort en Belfortstraat is enkel de gevel bewaard. Deze werd geïntegreerd in een grootschalig hotelcomplex.

Datum: 04-06-2021

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis Philips van Artevelde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24521 (Geraadpleegd op 24-06-2021)