erfgoedobject

Burgerhuizen ontworpen door Leon De Keyser

bouwkundig element
ID
24523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24523

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee identieke burgerhuizen ontworpen als dubbel winkelpand door architect Leon De Keyser in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Twee enkelhuizen van één travee en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Art-nouveaugetinte lijstgevels van wit geglazuurde baksteen en natuursteen voor sokkel, vensteromlijstingen, hoek-, boog- en sluitstenen en horizontale platte banden. In de boogsteen van het benedenvenster staat de vermelding "De Keyser Architecte". Opmerkelijk is de zuil met gevleugelde waterspuwer die in het verlengde van de regenpijp de twee gevels scheidt.

De gevel kenmerkt zich door de verschillende boogvormige vensteropeningen per bouwlaag en de typische art-nouveau-ornamenten in het smeedijzeren trek van de keldergaten en de balkons boven de erkers.

Boven de ontlastingsbogen van de winkelpui is een sierlijke art-nouveaugetinte tegelfries. De tegels, afkomstig uit het standaardaanbod van de Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt, tonen paarse irissen omgeven door groene bladeren. Op de borstweringen van de erkers en onder de kroonlijst zijn keramische elementen van hetzelfde bedrijf ingewerkt.

  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 14-15.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van deze huizen aan de Belfortstraat zijn enkel de gevels bewaard. Deze werd geïntegreerd in een grootschalig hotelcomplex.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen ontworpen door Leon De Keyser [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.