erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ch. Van Rysselberghe

bouwkundig element
ID
24534
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24534

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), uit de eerste kwart van de 20ste eeuw, naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Verticaliserende gevel van natuursteen, begrensd door vlakke kolossale pilasters afgedekt met obelisken die de gebogen geveltop flankeren; voorts geritmeerd door de doorgetrokken stijlen die ook het kruiskozijn van de top aflijnen; gebogen frontonbekroning waarop sokkel met schild. Begane grond overspannen door een brede steekboog met druiplijst met gesculpteerde kat en aap bij de aanzet. Gekoppelde schouderboogvensters op de tweede bouwlaag, gelijksoortige kruiskozijnen op de bovenste bouwlaag per travee gevat in panelen. Latere vensterindeling op de begane grond.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door Ch. Van Rysselberghe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24534 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.