Herenhuis ontworpen door H. en V. Vaerwyck

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Belfortstraat
Locatie Belfortstraat 29, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis ontworpen door H. en V. Vaerwyck

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Markant enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met mansardedak (leien) voorzien van dakkapellen, gedateerd 1907 op hardstenen sokkel, naar ontwerp van Henri en Valentin Vaerwyck (confer opschrift). Natuurstenen, eclectische lijstgevel met invoeging van een aantal soms vrij geïnterpreteerde empire-ornamenten. Uitspringende en decoratief uitgewerkte eerste linkertravee, drie overige traveeën met imitatiebanden en rechthoekige vensters; deurvensters van bovenverdieping met afgerond balkonnetje op vrouwenhoofdconsole. Bekronende fries met, gesculpteerd in medaillons, de tekens van de dierenriem, tussen palmetten. In de eerste linkertravee: rondboogpoort met geblokte omlijsting met neuten en imposten; rijk bewerkte deur met in ajour uitgewerkt boogveld met hoorn des overvloed, festoenen en palmetten. Halfronde loggia op indrukwekkende console in de vorm van gevleugelde leeuw waarvan de klauwen de sluitsteen der poort vormen. Loggia voorts versierd met festoenen en twee ramskoppen. Venetiaans venster met sfinxenhoofden, onder een fries met leeuwekoppen en gesculpteerd boogveld met pauw. Kroonlijst op klossen. Aanbouw met bepleisterde lijstgevel van drie bouwlagen in de Onderstraat. Voorzien van imitatiebanden, entresol met vijf kleine rechthoekige vensters en bovenste verdiepingen met twee drielichten waarvan middendeel een onversierd boogveld heeft. Rondboogdeur en poort op begane grond en afgedekt met recente gootlijst.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Belfortstraat

Belfortstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.