Voormalige Stadsgevangenis of zogenaamd "Mammelokker", benaming ontleend aan het reliëf op het tympaan van de voorgevel: stelt de Romeinse legende van de Caritas voor; de oude man Cimon die in de gevangenis tot de hongerdood veroordeeld was, werd door de tralies heen door zijn dochter gevoed en bleef zo in leven. Klein gebouw met grillig plattegrond, opgetrokken in 1741 tegen de westgevel van de Lakenhal en de noordzijde van het Belfort, ter vervanging van de in 1718 op de Korenmarkt gesloopte stadsgevangenis bijgenaamd het "Chastelet". Bleef tot 1902 zijn functie van stadsgevangenis behouden.
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen mansardedak (leien), in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl, opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt. Lijstgevel van hardsteen bestaande uit naar binnen gebogen voorgevel van drie traveeën waartegen twee schuin geplaatste zijgevels van twee traveeën aanleunen die met de voorgevel stompe hoeken vormen. Geblokte hoekbanden en penanten. Verdiepte borstwering met spiegels. Getraliede rechthoekige vensters, benedenvensters met rechte kroonlijst afgedekt. Rondboogdeur met bovenlicht en waaier waarvan het bekronend driehoekig fronton rust op geblokte driekwartzuilen. Voorgevel bekroond met gebogen fronton waartegen indirect twee kwartcirkelvormige kroonlijsten aanleunen; gevelveld gevuld met halfverheven beeldhouwwerk en oculus in geblokte omlijsting.
NOWE H. 1949: Het Belfort van Gent, De Lakenhalle. De Mammelokker, Gent.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)