erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
24560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24560

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Ruim hoekhuis in empirestijl van drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (leien), uit eerste kwart 19de eeuw.

Voorgevel van zeven traveeën in Gouvernementstraat (nummer 9): bepleisterde lijstgevel met uitspringend middenrisaliet van vijf traveeën versierd met imitatiebanden; rondboogvensters met geprofileerde booglijst op imposten op de tweede bouwlaag van het risaliet. Overige muuropeningen rechthoekig, op de bovenste bouwlaag met kordonlijst. Balkon op rolwerkconsoles met empireleuning voor de bovenvensters van Gouvernementstraat nummer 9. Eenvoudig hoofdgestel als de gevelbekroning: gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst, gekornist en op klossen boven het risaliet. Begane grond gewijzigd tot winkelpui.

Zijgevel aan Brabantdam van negen traveeën met rechthoekige bovenvensters en zelfde gevelbekroning. Begane grond eveneens totaal gewijzigd door drie winkelpuien.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24560 (Geraadpleegd op 13-05-2021)