Burgerhuis in empire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in empire

Beschrijving

Fraaie empiregevel van drie traveeën en drie bouwlagen uit eerste kwart 19de eeuw, voornamelijk opvallend door zijn rijke versiering. Bepleisterde lijstgevel begrensd door kolossale pilasters welke opeenvolgend gecanneleerd zijn met Toscaans kapiteel, geblokt, en voorzien van empire-ornament. Sokkel en gedeelte begane grond van marmer, vermoedelijk gewijzigd in de 20ste eeuw: korfboogvormig venster en twee deuren met ijzervulling gescheiden door pilasters die eenvoudig entablement schragen. Houten loggia op tweede bouwlaag geflankeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijst op imposten met empireleuning en bekroond door paneel met typische empiremotieven. Bovenste bouwlaag met imitatiebanden en rechthoekige vensters afgedekt door palmettenfries en rechte druiplijst. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met opgehangen festoenen en kroonlijst op klossen.