erfgoedobject

Burgerhuis in neogotische stijl

bouwkundig element
ID: 24573   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24573

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotisch breedhuis van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (leien) met dakkapellen, op een gevelsteen gedateerd "ANNO 1900", gebouwd op de plaats van het timmerliedenhuis, gesloopt einde 19de eeuw.

Bakstenen voorgevel gemarkeerd door een bredere uitspringende tweede travee met hoger opgetrokken dakvenster met puntgevel en kraagstukken, op de tweede bouwlaag voorzien van een zwaar zandstenen opengewerkt balkon op geprofileerd kraagstuk. Bovenverdieping verder verticaal geritmeerd door spitsboogvormige, met hoekblokken afgelijnde nissen die per travee de smalle rechthoekige vensters en blinde spitsboognissen op de borstweringen omvatten; bekronende druiplijst en kruisbloem in de dakvenster.

Volledig gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neogotische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24573 (Geraadpleegd op 12-08-2020)