erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
24580
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24580

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gevel met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen, zeven traveeën en steil zadeldak (pannen) met twee dakkapellen. Volgens archiefstukken in 1763 verbouwde voorgevel. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met opengewerkt driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters die op de tweede bouwlaag onderaan verbonden worden door een kordon. Spiegelboogdeur in Lodewijk XV-stijl gevat in een rechthoekige arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, neuten, geprofileerde imposten en een sluitsteen verrijkt met een voluut en schelpmotief; uitstekende gebogen druiplijst op horizontale aanzet, 19de-eeuwse waaier. Het hoofdgestel heeft een kleine verkropping boven de drie middentraveeën; uitgewerkte oculus in het fronton. Volgens de bouwaanvraag waren vier consoles voorzien op de muurdammen van de middentravee. De benedenvensters van de tweede en vijfde travee werden vervangen door rechthoekige deuren bij het opsplitsen van het gebouw in verscheidene woningen.

Rechts gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel achteraan voorzien van muurvlechtingen, linker zijpuntgevel met muurvlechtingen en schouderstukken; wijzend op oudere kern. Bak- en zandstenen achtergevel met rechthoekige vensters en L-vormige aanbouw uit de 17de eeuw, 19de-eeuws bijbouwsel.

 • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 51, 4.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24580 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.