Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Corduwaniersstraat
Locatie Corduwaniersstraat 57, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gevel met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen, zeven traveeën en steil zadeldak (pannen) met twee dakkapellen. Volgens archiefstukken in 1763 verbouwde voorgevel. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met opengewerkt driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters die op de tweede bouwlaag onderaan verbonden worden door een kordon. Spiegelboogdeur in Lodewijk XV-stijl gevat in een rechthoekige arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, neuten, geprofileerde imposten en een sluitsteen verrijkt met een voluut en schelpmotief; uitstekende gebogen druiplijst op horizontale aanzet, 19de-eeuwse waaier. Het hoofdgestel heeft een kleine verkropping boven de drie middentraveeën; uitgewerkte oculus in het fronton. Volgens de bouwaanvraag waren vier consoles voorzien op de muurdammen van de middentravee. De benedenvensters van de tweede en vijfde travee werden vervangen door rechthoekige deuren bij het opsplitsen van het gebouw in verscheidene woningen. Rechts gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel achteraan voorzien van muurvlechtingen, linker zijpuntgevel met muurvlechtingen en schouderstukken; wijzend op oudere kern. Bak- en zandstenen achtergevel met rechthoekige vensters en L-vormige aanbouw uit de 17de eeuw, 19de-eeuws bijbouwsel.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 51, 4.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Corduwaniersstraat

Corduwaniersstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.