erfgoedobject

Stadswoning in traditionele stijl

bouwkundig element
ID: 24582   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24582

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning in traditionele stijl
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de 17de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen. Trapgevel (5 trappen + topstuk) met drie traveeën aan de voorkant. Rechthoekige vensters en gelijkaardige deur, voorzien van bovenlicht, thans verbonden door gecementeerde banden. Sporen van cartouches en gevelstenen op de borstwering en in de geveltop; sporen van waterlijsten in verlengde van dekstenen en boven zoldervenster en een gedicht oculus. Verdwenen topstuk. De zijgevel in de Onze-Lieve-Vrouwstraat heeft twee bouwlagen en twee traveeën. Sporen van vroegere vensters. Rechthoekige vensters met zandstenen negblokken met sponning overspannen door strekse ontlastingsbogen met aanzet- en sluitstenen van zandsteen De achtergevel is een puntgevel met vernieuwde rechthoekige vensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning in traditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24582 (Geraadpleegd op 09-08-2020)