Resten van wolspinnerij

Beschrijving

Resten van voormalige, in 1858 gebouwde wolspinnerij, welke herhaaldelijk uitgebreid werd en van bestemming veranderde: lakenfabriek en stoom-wolspinnerij in 1873; stoomververij in 1883. Na afbraak van het grootste deel in 1903 (waarvan nog sporen in zuidmuur) omgevormd tot magazijn; huidig deel dateert van 1858.

Bakstenen gebouw van drie traveeën langs Willem de Beersteeg, acht langs Leie; met drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lisenen afgedekt door pseudo-kapiteel (drie platte baksteenlagen) en keperfries. Op gelijkvloerse verdieping laadvensters onder steekboog; eerste verdieping industriële boogvensters met ijzeren roedeverdeling; op tweede verdieping gelijkaardig getoogde vensters. Rechthoekige vensters van zolderverdieping rusten op doorlopend bakstenen kordon. Rechthoekige en ronde muurankers.

Binnenhuisconstructie: houten balken op geringde gietijzeren zuilen.

• Kadaster Gent, mutatieregisters.