Steegbeluik

Eén van de laatste beluiken welke in Gent gebouwd werden: 1912-1913, bouwheer weduwe E. Verdonck.

Steegbeluik met zestien woningen; open toegang; gekasseide straatweg en voetpad, uitziend op werkhuis. De huizen links en rechts van de toegang (nummers 36 en 70) maakten vroeger deel uit van een doorlopende huizenrij, waarvan in 1912 vier panden gesloopt werden om de toegang tot het beluik te verzekeren. Aan de zijgevel van nummer 70 een gemeenschappelijke waterkraan.

Twee traveeën per huis, twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte of geverfde baksteen, gecementeerde plint. Gekoppelde deuren onder gemeenschappelijke segmentboog (met uitzondering van de nummers 46, 48 en 68), waarboven blinde vensters van dezelfde breedte.

De deur geeft onmiddellijk toegang tot de woonruimte, waarin trap achter beschot, en schouw; blinde achtergevel met overdekte koer (waarop één w.c. per huis), uitziend op de Leie.

Aan rechterzijde van het beluik, zonder nummer (tussen nummers 44 en 46), poort met zelfde afmetingen als twee gekoppelde deuren, toegang gevend tot achterliggend magazijn. Achteraan werkhuis uit tweede helft 19de eeuw: vijf traveeën (waarvan eerste drie uitziend op Willem de Beersteeg), twee bouwlagen, onder mansardedak (Vlaamse pannen); in vierde travee dakkapel met resten van houten hijsbalk.

• Kadaster Gent, mutatieregisters.
  • Stadsarchief Gent, Dossiers Beluiken, De Beersteeg.