Herenhuis het Hemelrijk

Beschrijving

Classicistisch herenhuis, voorheen "Hotel Hemelrijck", breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevel volgens archiefstukken daterend van 1792; aanpassing echter van zeer oude kern vermoedelijk uit 13de eeuw; sinds de 14de eeuw gekend als het huis "Hemelrode", mogelijk naar de patriciërsfamilie Van Hemelrode; van 16de eeuw af tot 19de eeuw befaamde afspanning het "Hemelrijk" geheten. Oude kern (romaans steen, mogelijk idem als "Gruuthuus"?) aangegeven door rechter zijpuntgevel waarvan de rechter helft grotendeels opgetrokken is van onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen, het sterk hellend achterdakschild (achtergevel slechts twee bouwlagen hoog) en de overwelfde kelder op zuilen met geprofileerde basis en knopkapiteel uit 13de eeuw. Voorgevel met rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen, gevat tussen vlakke kolossale pilasters; verdiepte borstwering. Gevelbekroning door hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op klossen. Gewijzigde begane grond afgelijnd door puilijst.

Mobilair: eikenhouten Lodewijk XVI-trap met gesculpteerde trappaal.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 57, nummer 20.