Herenhuis in classicistische stijl

Beschrijving

Classicistisch enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Algemeen volume wijst op mogelijke oude kern. Bepleisterde lijstgevel met knik van vierde traveeën af, volgens archiefstukken daterend van 1783. Hardstenen sokkel met getraliede keldergaten. Begane grond met imitatiebanden en rechthoekige beluikte benedenvensters gemarkeerd door geprofileerde puilijst. Bovenverdieping met verdiepte venstertraveeën gevat tussen pseudo-kolossale pilasters; verdiepte borstweringen tussen postamenten versierd met ijzeren empiredecoratie. Vensters op hoogste verdieping met lekdrempel op leenwekopconsoles en rozet op borstwering. Rondboogvormige koetspoort met hol beloop, gestrekte tussendorpel en bovenlicht met waaier. Hoofdgestel met gele de architraaf, onversierde fries en kroonlijst op klossen als gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 60, nummer 38.