Beerzelse schrans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beerzelse schrans

Beschrijving

Meermaals aangepaste hoeve met losstaande bestanddelen met deels bewaarde omgrachting uit de eerste helft van de 19de eeuw (zie Vandermaelenkaart) en latere aanpassingen. Deels aarden, deels gebetonneerd erf met woonstalhuis ten oosten en schuur met wagenhuis ten westen, met gras begroeide voortuin.

Verankerd, bakstenen woonstalhuis met breder uitgebouwde stalling van zes + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en golfplaten). Deels beluikte en betraliede rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels, overwegend houten lateien aan erfzijde, onder meer voor opkamervenster in laatste travee. Mestvaalt ten noordoosten.

Tweebeukige bakstenen langsschuur van drie traveeën met in het derde kwart van de 19de eeuw ten noorden aangebouwd, smaller wagenhuis van zes traveeën waarin open remise met ijzeren I-balk op betonnen pijler; zadeldaken (nok parallel aan de straat, respectievelijk mechanische en Vlaamse pannen).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Putte, Beerzel, schetsen 1872/6 en 1897/10.

Auteurs: Steyaert, Rita