Herenhuis Hotel Wellington

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Drabstraat
Locatie Drabstraat 32, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis Hotel Wellington

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in classicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Classicistisch enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), voormalig Hotel Wellington. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel volgens archiefstukken daterend van 1773, en gemarkeerd door de doorgetrokken lekdrempels, het gekornist hoofdgestel, en het opengewerkt driehoekig fronton boven de vier middentraveeën. Oudere kern aangegeven door zandstenen plint in regelmatig verband waarin drie keldergaten met latei, strekse ontlastingsboog en negblokken; voorts aangegeven door de overkragende bovenverdieping op geprofileerde korfbogen met oude rechte gevelankers met kram en krul. Rechthoekige vensters op bovenverdieping met platte bandomlijsting en vlakke sluitsteen. Penanten met telkens drie horizontale banden die vensterposten omvatten. Rondboogvormige barokke koetspoort met een geblokte hardstenen omlijsting op neuten met rolwerk, sluitsteen met geringde leeuwekop en gekorniste gebogen kroonlijst dekt het geheel af. Gekornist hoofdgestel met gelede architraaf op vijf versierde consoles, onversierde fries en kroonlijst en driehoekig fronton met rondboogvormig zoldervenster omlijst met zware festoen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 60, nummer 34.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Drabstraat

Drabstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.