Herenhuis Hotel Wellington

Beschrijving

Classicistisch enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), voormalig Hotel Wellington. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel volgens archiefstukken daterend van 1773, en gemarkeerd door de doorgetrokken lekdrempels, het gekornist hoofdgestel, en het opengewerkt driehoekig fronton boven de vier middentraveeën. Oudere kern aangegeven door zandstenen plint in regelmatig verband waarin drie keldergaten met latei, strekse ontlastingsboog en negblokken; voorts aangegeven door de overkragende bovenverdieping op geprofileerde korfbogen met oude rechte gevelankers met kram en krul. Rechthoekige vensters op bovenverdieping met platte bandomlijsting en vlakke sluitsteen. Penanten met telkens drie horizontale banden die vensterposten omvatten. Rondboogvormige barokke koetspoort met een geblokte hardstenen omlijsting op neuten met rolwerk, sluitsteen met geringde leeuwekop en gekorniste gebogen kroonlijst dekt het geheel af. Gekornist hoofdgestel met gelede architraaf op vijf versierde consoles, onversierde fries en kroonlijst en driehoekig fronton met rondboogvormig zoldervenster omlijst met zware festoen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 60, nummer 34.

Het gevelontwerp van 1773 is van de hand van metselaar Josse Fermondt.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 60, nummer 34 [online], https://beeldbank.stad.gent (geraadpleegd op 2 augustus 2021).