erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
24622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24622

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee bouwlagen hoog met drie traveeën brede voorgevel, afgedekt met mansardedak (leien). Lijstgevel met totaal asymmetrische en onregelmatige opbouw en verspringende bouwlaag-hoogten; gele baksteen met decoratieve verwerking van faiencetegels boven de hardstenen plint. In eerste travee: steekboogvormig keldervenster, rondboogvenster op erboven gelegen gelijkvloerse verdieping en trapeziumvormige loggia op houten consoles en met leien bezette borstwering onder de kroonlijst. Smal middentravee met hoge steekboogvormige vensters, hoger opgetrokken en afgedekt met gebogen kroonlijst waaronder paneel in sgraffitto met voorstelling van een arena met uitgespreide vleugels en gedateerd '190.'. In derde travee: rondboogpoort met hardstenen hoekblokken en sluitsteen die tevens uitgewerkt is tot console van het bovenliggend balkon. Decoratieve verwerking van gekleurd glas in lood in de ramen en het bovenlicht van de poort. Kroonlijst boven derde travee. Eenvoudige kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De woning is naar verluidt in 1911 door architect Valentin Vaerwyck ontworpen, in opdracht van textielbaron Juliaan Van Damme. Vanaf eind 1984 werd de woning stelselmatig inwendig verbouwd tot sauna Aqua Azul naar een ontwerp van William Lievens. Dit ontwerp sloot aan op de bestaande architectuur. Door de latere eigenaar werden functionele aanpassingen uitgevoerd, evenals verfraaiingswerken, met respect voor de waardevolle interieurelementen.

  • DE KOONING M. (red.) 1988: Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent.
  • S.N. 2006: Aqua Azul. Gentse sauna in een mooi architecturaal kader, Renoscripto 45, 30-33.
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24622 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.