Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Drongenhof
Locatie Drongenhof 2, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van twee bouwlagen hoog met drie traveeën brede voorgevel, afgedekt met mansardedak (leien). Lijstgevel met totaal asymmetrische en onregelmatige opbouw en verspringende bouwlaag-hoogten; gele baksteen met decoratieve verwerking van faïencetegels boven de hardstenen plint. In eerste travee: steekboogvormig keldervenster, rondboogvenster op erboven gelegen gelijkvloerse verdieping en trapeziumvormige loggia op houten consoles en met leien bezette borstwering onder de kroonlijst. Smal middentravee met hoge steekboogvormige vensters, hoger opgetrokken en afgedekt met gebogen kroonlijst waaronder paneel in sgraffitto met voorstelling van een arena met uitgespreide vleugels en gedateerd 190.. In derde travee: rondboogpoort met hardstenen hoekblokken en sluitsteen die tevens uitgewerkt is tot console van het bovenliggend balkon. Decoratieve verwerking van gekleurd glas in lood in de ramen en het bovenlicht van de poort. Kroonlijst boven derde travee. Eenvoudige kroonlijst.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Drongenhof

Drongenhof (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.