erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 24624   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24624

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis in empirestijl
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, kern vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw met aangepaste, empire-getinte voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met muurankers. Rechthoekige benedenvensters in houten omlijsting en met lekdrempel. Bovenverdieping met rondboogvensters met boog op imposten en doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige deur in monumentale, hardstenen omlijsting uit de 18de of de 19de eeuw, aangepast en in tweeën gedeeld door brede middenstijl in de 20ste eeuw; geblokte rechtstanden en pilasters op hoge neuten, met consoles met rolwerk die gekorniste kroonlijst met sluitsteen dragen. Uitspringende kroonlijst waarachter een centraal driehoekig fronton met oculus. Rechts toegevoegde deurtravee onder de doorgetrokken puilijst.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24624 (Geraadpleegd op 13-08-2020)