erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
24627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24627

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen hoog met bepleisterde voor- en zijgevel, afgedekt met schilddak (Vlaamse pannen), daterend uit 19de eeuw. Doorlopende beschilderde plint voorzien van een rechthoekig keldergat en drie steekboogvormige keldervensters. Doorlopende puilijst en cordonlijsten. Drie traveeën brede voorgevel met steekboogvormige, dubbele deur in middentravee, voorzien van steektrap die toegang verleent tot de gelijkvloerse verdieping. Steekboogvormige vensters, op tweede verdieping verfraaid met geprofileerde omlijsting met oren en versierde rolluikkasten. Op brede borstwering tussen tweede en derde verdieping loopt een langgerekt, inspringend paneel. De kleine rechthoekige vensters op de lage derde verdieping zijn van een vlak, golvend siermotief in stuc voorzien onder de onderdorpel en verbonden door een lijstje. Twee traveeën brede zijgevel met zelfde venstertype en versiering. Omlopende kroonlijst met tandlijst. Rechts van de zijgevel, bijkomende gelijkvloerse travee met een steekboogvormig poortje.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dubbele deur in de middentravee van de voormalige voorgevel aan Drongenhof werd gesupprimeerd en vervangen door een blind venster. De toegang tot de woning bevindt zich dus nu enkel aan het Kaatsspelplein. De versierde rolluikkasten op de bovenverdieping zijn niet langer aanwezig, net zoals het inspringende paneel op de borstwering tussen de tweede en derde verdieping. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.