erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 24628   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24628

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bak- en zandstenen voorgevel in traditionele stijl, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw, met aanpassingen uitgevoerd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Hoekblokken, horizontale platte banden en plint van Ledesteen. Rechthoekige benedenvensters met strek, zandstenen negblokken met sporen van uitgenomen kruiskozijnen; ontlastingsbogen met aanzet ter hoogte van onderbroken horizontale platte band. Rechthoekige deur in middentravee voorzien van hardstenen rechtstanden, gestrekte houten tussendorpel, bovenlicht en strek. Op de bovenverdieping zijn de oorspronkelijke vensters in het eerste kwart van de 19de eeuw vervangen door rondboogvensters met booglijst en rollaag op imposten; negblokken vervangen door opvulling met baksteen van jongere datum den rest van gevel (lijnvorm). Bovenvensters met gietijzeren leuningen en doorgetrokken onderdorpels. Uitgekapte muurankers. Gevel afgelijnd door gelede bakstenen architraaf en kroonlijst op klossen. Verzorgd 19de-eeuws houtwerk. Vensteropeningen in vierde en vijfde travee gedeeltelijk opgevuld en vervangen door garagepoorten in de 20ste eeuw. Door verwijdering van 19de-eeuwse bepleistering heeft de gevel een triest tweeslachtig uitzicht gekregen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24628 (Geraadpleegd op 15-08-2020)