Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Beschrijving

Kerk met neoromaanse-inslag van 1950-1955 naar ontwerp van M. De Vooght en J. Van Herck gebouwd ter vervanging van en met verwijzingen naar de in 1940 verwoeste kerk met laatromaanse 13de- tot 14de-eeuwse toren, laatgotisch 16de-eeuws koor en neogotische uitbreiding naar ontwerp van J. Schadde van 1853-1856. Georiënteerde driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren van twee geledingen. Schip van twee, transept van drie en koor van één travee, vlakke sluitingen. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de plint, de kordons en de omlijstingen, leien zadeldak, markerende versneden steunberen en rondbogige muuropeningen.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf, bakstenen gordelbogen en rondboogarcades.

Mobilair. Enkele bewaarde 17de- en 18de-eeuwse heiligenbeelden. Orgel van B. Pols (tweede en derde kwart van de 20ste eeuw)

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Plannen 7, Bevel.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Lier, Brussel, 1975, 17-18.
  • MEUL V., Jozef Schadde (1818-1894). Provinciale architect van het arrondissement Mechelen van 1853 tot 1869, licentiaatsverhandeling KULeuven, 1992, 167-171.

Auteurs: Steyaert, Rita